Sportmassage: een waardevol onderdeel in het management van ieder sportpaard

 

Sportmassage paard

Contact

Dressuurtraining

Medical Taping

 

Help! Mijn paard loopt niet goed na de behandeling

 

In bepaalde gevallen komt het weleens voor (meer dan je in eerste instantie misschien zou denken), dat een paard na een sportmassage behandeling ander gedrag laat zien of misschien zelfs onregelmatig loopt. Hoe kan dat? Heeft de sportmasseur dan zijn/ haar werk niet goed gedaan? 

 

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben de positieve effecten van sportmassage aangetoond. Er is bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de relatie tussen sportmassage en de protractie van het achterbeen van het paard (https://doi.org/10.1111/j.2042-3306.2010.00279.x). De conclusie van dit onderzoek was dat de protractie na massage aantoonbaar verbeterd was. Sportmassage kan een waardevolle rol spelen bij het verminderen van pijn, verbeteren van de mobiliteit, het ondersteunen van herstel en voor optimale prestatie op wedstrijd. 

 

Wat is er dan wel aan de hand? Waarom loopt het paard na de massage ineens niet meer goed? Voordat de behandeling begint, vindt altijd eerst een uitgebreid onderzoek plaats door middel van een anamnese, inspectie, palpatie en bewegingsonderzoek. Aan de hand van deze analyse worden vervolgens de specifieke aandachtsgebieden in beeld gebracht en worden deze gebieden vervolgens behandeld aan de hand van een massageplan op maat.

In sommige gevallen kan het weleens voorkomen dat door massage bepaalde compensaties worden weggenomen en dat een onderliggend probleem hierdoor zichtbaar wordt. Paarden zijn meesters in het compenseren en zullen bij pijn of ongemak als eerste andere structuren gaan overbelasten. Het eigenlijke probleem bestond dus waarschijnlijk al langer, maar het paard heeft dit gecompenseerd door andere structuren in het lichaam te overbelasten. Door de overbelaste spieren weer soepel te maken, wordt de compensatie weggenomen, waardoor het onderliggende probleem ineens wel zichtbaar wordt. 

 

BIj het vermoeden dat er een onderliggend probleem is, zal ik als sportmasseur altijd aangeven dat dit een mogelijk gevolg zou kunnen zijn na de massage. In dat geval moet verder gekeken worden naar het onderliggende probleem en zal ik indien nodig doorverwijzen naar een dierenarts of andere specialist.

 

Zonder de sportmassage had het misschien veel langer geduurd voordat het echte probleem boven kwam en had de eventuele schade veel erger kunnen zijn. Met sportmassage kan je mogelijke problemen in een vroegtijdig stadium herkennen en behandelen om erger te voorkomen. Sportmassage is dus, naast dat het heerlijk ontspannend voor je paard is, een belangrijk onderdeel in het management van je paard.

Diensten

Artikelen

 

Social media