Medical taping stamt uit de jaren '70 waarbij het voor het eerst op mensen werd toegepast. Eind jaren '90 doet de methode zijn intrede in Europa. Na vele positieve resultaten in de humane sporten, zie je medical taping nu ook steeds vaker bij paarden toegepast worden. Wanneer het op de juiste manier wordt toegepast, kan het diverse systemen beinvloeden, zoals: 

  • Huid
  • Fascia
  • Lymfestelsel
  • Bloedcirculatie
  • Spieren
  • Gewrichten

 

Medical taping pas ik alleen toe als aanvulling na een sportmassage behandeling met als doel om het effect van de behandeling te versterken en langer te laten voortduren. 

 

De werking van medical taping

De werking van medical taping is eenvoudig. Door met de tape de huid iets te 'liften' verschuift het bindweefsel. Dat heeft weer invloed op spieren, pezen en bewegingen. Het gericht 'optillen' van de huid verlicht namelijk de druk op het circulatie-systeem, waardoor lymfevocht sneller weg kan, het bloed vrijer kan doorstromen en het zelfgenezend vermogen van het lichaam beter zijn werk kan doen. Hierdoor wordt een sneller herstel van blessures en klachten mogelijk gemaakt.

 

Met medical taping kunnen spierfuncties verbeterd worden. Spieren kunnen door middel van medical taping geactiveerd worden of juist op ontspanning gebracht worden. Afhankelijk van op welke manier en met hoeveel rek de tape wordt aangebracht, worden deze doelen bereikt. 

 

Contra-indicaties

Medical taping kan niet toegepast worden bij open wonden, tumoren, melanomen, hartafwijkingen, nierziekte en trombose. Daarnaast pas ik ook geen medical taping toe bij allergieën, huidirritaties, fracturen, operatiewonden, spier- en peesscheuringen en neurologische afwijkingen. 

 

VetkinTape®

Ik maak gebruik van VetkinTape®, welke speciaal ontwikkeld is voor paarden. Deze tape heeft een betere hechting op de vacht in vergelijking met de humane tape. De tape blijft goed plakken op een dunne of geschoren vacht. Voor een goede hechting moet de vacht moet wel stof- en vetvrij zijn. 

 

 

 

 

 

Medical Taping