Sportmassage: een waardevol onderdeel in het management van ieder sportpaard

 

Sportmassage paard

Contact

Dressuurtraining

Medical Taping

 

Wist je dat een blokkade in de wervelkolom kan ontstaan door overmatige spierspanning? 

 

Overmatige spierspanning kan ontstaan door bijvoorbeeld een te korte herstelperiode na de training, maar ook door bijvoorbeeld een gekke beweging of slidingstop in de paddock of in de wei.

 

Door de overmatige spierspanning worden de gewrichten belemmerd om nog volledig te bewegen. Hierdoor kan een blokkade ontstaan in de wervelkolom. Een blokkade is een verminderde beweeglijkheid van het facetgewricht van de wervelkolom. Hierdoor ontstaan dan vaak ook problemen in andere structuren van het lichaam, zoals een verhoogde spierspanning rondom de wervel.

Het paard zal een andere manier gaan zoeken om de pijnlijke plek te ontzien en toch te kunnen functioneren. Het paard zal gaan compenseren in andere delen van het lichaam, waardoor ook hier problemen kunnen ontstaan. Als ruiter merk je dat doordat hij nét even minder lekker loopt. Hij is net niet lekker los, sommige oefeningen gaan minder makkelijk of het paard is net wat sterker aan een kant.

 

Als sportmasseur kan ik dit soort problemen in een vroegtijdig stadium herkennen. Met sportmassage wordt o.a. de spiertonus (spanning) van de spieren wordt genormaliseerd en de doorbloeding verbeterd, waardoor de spier weer beter kan functioneren. Het paard kan weer makkelijker bewegen en hoeft niet meer te compenseren. Blessures kunnen hiermee dus voorkomen worden.

 

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat massage kan helpen bij het verminderen van pijn, verbeteren van de mobiliteit en het ondersteunen van herstel.

 

Voor het goed functioneren van je sportpaard kan het dus zeker geen kwaad om, naast het regelmatig laten behandelen door een kundige chiropractor of osteopaat, ook de spieren te laten controleren op overmatige spierspanning of juist te lage spierspanning.

 

Diensten

Artikelen

 

Social media